#

Postavljati blagovne znamke z mislijo na generacijo Z

Če smo bili v preteklih desetih letih (ali več) priča neprestanemu marketinškemu raziskovanju trendov in smernic milenijcev, smo danes že zelo globoko v debati o tem, kaj si želi in od nas pričakuje generacija Z.
#


Izraz »Gen Z« ni nov, a se še vedno marsikdo vpraša, koliko so stari posamezniki, ki jih v to generacijo uvrščamo.

 
Generacijo Z sestavljajo vsi, ki so rojeni med letoma 1997 in 2012, kar pomeni, da je to generacija, ki sledi milenjicem. Njena največja značilnost je ta, da so rasli skupaj z internetom in družbenimi mediji, kar pa zelo močno definira njihove nakupne navade in pričakovanja, ki jih imajo do blagovnih znamk (in posledično izdelkov).
 
Če smo milenjici radi raziskovali, posegali po trendovskih stvareh, zato da smo se čutili bolj pripadne, včasih malo zamižali okoljevarstvenosti, zato da smo bili bolj in, ter se kdaj tudi malo pretvarjali, je generacija Z tista generacija, ki so ji stvari jasne, ceni transparentnost, zahteva fluidnost in teži k preprostosti.

Očarati pripadnike generacije Z ni tako enostavna stvar. Tisti, ki mislijo, da bosta samo odštekanost in skrajna drugačnost dovolj, se motijo. Ta mladina hitro prepozna nepristnost in površinskost. Želijo in pričakujejo nekaj več, z vonjem po individualnosti.

Kombinacija digitalnega sveta in vračanje k pristnosti in preprostosti je zanimiv kontrast, ki je stalnica v življenju odraslega genzjevca. Vir: Shutterstock

Analitiki so izpostavili nemalo smernic, ki lahko ustanoviteljem blagovnih znamk pomagajo približati se generaciji Z. Slednje so se najzanimivejše zdele meni. Nekatere so za dosego lažje, druge težje, kakšna izmed njih pa lahko gre tudi hitro v pozabo, zato je pomembno, da imamo odprte oči in hitro prepoznavamo priložnosti, ki se bodo na trgu pojavljale v prihodnje.

Pet zanimivih smernic za postavljanje blagovnih znamk z mislijo na generacijo Z 

1. Fluidnost

Kupovanje pralnega praška je recimo ena od stvari, pri kateri bi si čisto vsi želeli fluidnosti. Doma ne sme zmanjkati, hkrati pa se na to, da ga moramo kupiti, spomnimo šele takrat, ko je že prepozno. Imeti naročnine na izdelke, ki so nujen del našega vsakdana, hkrati pa jim ne posvečamo velike pozornosti, so sanje vsakega milenijca in dejstvo, brez katerega si genzjevci prihodnosti ne predstavljajo.

2. Instagramabilnost

Instagramabilnost je lastnost, ki so jo izdelki in storitve pridobile s pojavom družbenih omrežij (še posebej Instagrama). Da je neka blagovna znamka ali njen izdelek instagramabilen, pomeni, da pride zelo močno do izraza (tudi) v digitalnem svetu. Instagramabilnost se največkrat kaže skozi vizualne elemente ali skozi izkušnjo, ki jo izdelek oz. storitev ponuja. Če želimo doseči, da se bo izdelek viralno širil po družbenih medijih, mora vidik instagramabilnosti zagotovo zadovoljiti.


3. Transparentnost

Transparentnost je pomembna skozi celotno vertikalo določene panoge. Generaciji Z je pomembno, kdo stoji za blagovno znamko, od kod izdelki prihajajo in kako so narejeni. Vse to se lahko kaže in komunicira na več nivojih; skozi embalažo, vsebinski marketing in tudi skozi same vrednote blagovne znamke.

Trajnost in lokalnost izdelkov za generacijo z nista samo velik plus, ampak nujnost. Vir: Shutterstock


4. Razbijanje tabu tem

Vedno več je blagovnih znamk, ki se dotikajo tematik, o katerih se včasih javno ni govorilo. Razbijanje tabu tem je na neki način tudi transparentnost. Zakaj bi nekatere stvari zavijali v celofan, če lahko rečemo bobu bob in hkrati ponudimo še kakovostne informacije, ki bodo nekomu koristne. Temu lahko rečemo drznost ali pa zgolj, da smo to, kar vsak dan smo, in o tem še javno spregovorimo. Brez ovinkarjenja.


5. Spodbujanje individualizma

 Generacija Z ceni blagovne znamke, ki jih obravnava kot posameznika. Personalizirane storitve in produkti bodo na trgu vse pogostejši. Tovrstni poslovni modeli lahko na eni strani pomagajo do kakovostnejših izdelkov za posameznika (primer: personalizirani prehrambni dodatki) ali pa možnost za jasnejše izražanje sebe in svoje unikatnosti.

Kljub že zelo dobro znanim trendom, po katerih ta mlada generacija posega, se raziskovanje njihovih življenjskih slogov nedvomno šele začenja. Čeprav gre za zelo mlade potrošnike, so izredno zanimivi kot ciljna skupina, saj nedvomno dopuščajo nemalo kreativnosti. Sama menim, da bodo oni dejansko tisti, ki bodo razmišljanje blagovnih znamk postavili na glavo. No, resnično to res že počnejo.

Preberite tudi

Povežite se s svojimi strankami
Kontaktirajte nas