#

Kako aktivirati “hard reset“ vašega brskalnika in kako izbrisati “cache“

Se vam je že zgodilo, da ste med objavljanem na spletni strani naredili popravek, pa ta potem, ko ste hoteli preveriti, ni bil viden? Ali pa vam je zunanji izvajalec zatrjeval, da je na spletnem mestu naredil te in te spremembe, vi pa ste videli vse po starem? Zakaj ne vidite sprememb, in kaj storiti, da jih boste?
#


Kaj sploh cache je? 

Predpomnilnik ali vsem bolj znan izraz “cache“ je rezervirano mesto za shranjevanje, ki zbira začasne podatke za hitrejše nalaganje spletnih strani, brskalnikov in aplikacij. Predpomnilnik napravi omogoči hitro pridobivanje podatkov, kar posledično pripomore k hitrejšemu delovanju naprav. Danes zahtevajo številne spletne strani in aplikacije za normalno delovanje, oziroma že samo za zagon ogromno količino podatkov. Na tem mestu vstopi predpomnilnik, ki napravi olajša lokalni dostop do shranjenih datotek, namesto da bi jih ponovno naložili vsakič, ko obiščete spletno stran ali odprete aplikacijo.

Zakaj mora digitalec te stvari poznati in pogosto tudi uporabiti?

Medtem ko predpomnilnik izredno pospeši nalaganje spletnih strani in aplikacij, za seboj povleče nekaj sprememb, ki za nas digitalce niso tako dobrodošle. Pogosto so zgodi, da ne moremo videti potencialnih sprememb na strani, saj je stran bila naložena iz predpomnilnika in ne s pomočjo interneta. To v mnogih primerih pomeni, da klienti katerim urejamo npr. spletno stran ne vidijo sprememb na spletni strani, saj se jim ta nalaga iz predpomnilnika njihove naprave. V takem primeru mora uporabnik sprožiti t. i. “hard reset“ spletne strani, ki iz naprave izbriše celoten obstoječ cache. To napravo prisili, da ponovno iz interneta naloži datoteke iz spletne strani in posledično uporabnik pridobi dostop do najnovejše različice spletne strani.  Proces “hard reseta“ spletne strani je izredno preprost, ampak varira glede na brskalnik in operacijski sistem, ki ga uporabljate. Zaradi tega smo vam pripravili preprost vizualni prikaz, ki vam prikazuje kako sprožiti hard reset na vašem priljubljenem brskalniku in operacijskem sistemu. 

Preberite tudi

Povežite se s svojimi strankami
Kontaktirajte nas